Процеси глобалізації і деякі чинники ескалації терористичних проявів - Гуцало, М. (Інститут політичних і етнонаціональних досліджень ім. І.Ф. Кураса НАН України, 2007)
На межі ХХ і ХХІ століть тероризм набуває глобальних масштабів, перетворюючись на системну проблему, на новий виклик для всього людства. Причини динамічної його еволюції різні й багатоаспектні. Так само різними є і його оцінки, а також підходи до розуміння цього явища.