Парціальні перерізи іонізації атома рубідію електронним ударом - Роман, В.І.; Купляускіене, А.В.; Боровик, О.О. (Доповіді НАН України, 2015)
Розраховано парцiальнi перерiзи електронної iонiзацiї 5s, 4p⁶, 4s², 3d¹⁰ оболонок атома рубiдiю в релятивiстському наближеннi Кулона–Борна, бiнарних зiткнень та спотворених хвиль для енергiй зiткнень вiд порога до 600 еВ. Виконано порiвняльний аналiз цих даних з експериментальним перерiзом автоiонiзацiї та повним перерiзом однократної iонiзацiї атома рубiдiю. Показано, що кожне з розглянутих наближень задовiльно вiдображає реальну картину процесу прямої iонiзацiї атома рубiдiю лише в окремих енергетичних областях, а саме: в припороговiй областi — це наближення спотворених хвиль, а при бiльших енергiях зiткнень — це наближення бiнарних зiткнень.