Особливості біології насіннєвого розмноження рідкісних видів орхідей флори України для створення резервних генетичних колекцій - Шейко, О.А.; Щербатюк, М.М.; Крупа, Н.М.; Косаківська, І.В. (Доповіді НАН України, 2015)
Дослiджено бiологiчнi показники насiннєвого розмноження семи дикорослих видiв орхiдей флори України. Виявлено значну гетерогеннiсть насiння. Показано, що змiни коефiцiєнта плодоутворення за 2012–2014 рр. корелювали з екологiчними умовами мiсць зростання видiв. Морфологiчний аналiз встановив, що на момент дисемiнацiї бiльша частина насiння дослiджених видiв орхiдей була нежиттєздатною. Види орхiдей D. incarnatа, C. longifolia та N. nidus-avis, якi мають найбiльшу частку життєздатного насiння з великими зародками, розглядаються як перспективнi реiнтродуценти.