Ісламістський релігійний екстремізм та ваххабізм - Остроухов, В.; Лікаренко, О.; Петрик, В. (Інститут політичних і етнонаціональних досліджень ім. І.Ф. Кураса НАН України, 2007)
В правовій літературі загального, чіткого визначення терміна екстремізм не існує. Саме слово екстремізм походить від французького еxtremisme та латинського extremus – крайній, тобто схильний до крайніх поглядів і заходів, часто насильницьких. Відповідно, екстреміст – це людина, що дотримується крайніх поглядів, які можуть призвести до крайніх дій. Отже, під екстремізмом слід розуміти ідеологію і практику використання крайніх, протиправних (нерідко насильницьких) заходів та дій задля досягнення конкретної мети.