Можливі чинники дестабілізації етнополітичної сфери - Єрмаков, П. (Інститут політичних і етнонаціональних досліджень ім. І.Ф. Кураса НАН України, 2007)
Автор визначає основні кофлітогенні чинники, спроможні за певних умов дестабілізувати етнополітичну ситуацію в Україні, взаємозв’язок між ними та співмірність за ступенем небезпеки.