Происхождение и история развития пролива Брансфилда (с учетом интерпретации данных ГСЗ) - Козленко, Ю.В.; Козленко, М.В. (Геофизический журнал, 2012)
На основі аналізу матеріалів ГСЗ показано принципову різницю в будові земної кори північно-західних материкових окраїн півострова Триніті (субокеанічній) та Землі Грейама (субконтинентальній). Виходячи з подоби геоморфологічних елементів по обидва боки трогу Брансфілда, Антарктичний півостров і Південношетландські острови могли складати єдину структуру, на підставі чого зроблено висновок щодо ймовірного походження проливу в результаті спредингового розсуву дна внаслідок рифтогенезу. За даними GPS-спостережень розраховано, що розкриття проливу Брансфілда могло початися в інтервалі 26—37 млн років тому, тобто в пізньому палеогені — ранньому неогені. На основі інтерпретації сейсмічних моделей запропоновано схему історії розвитку проливу Брансфілда.