Генезис и термодинамическая эволюция внешних геосфер - Белевцев, Р.Я. (Геофизический журнал, 2012)
На підставі термодинамічного та кінетичного аналізів даних стосовно РТ-умов у зовнішніх геосферах обґрунтовано нові геохімічні ідеї щодо генезису та еволюції високотемпературної газоводної атмосфери (800—375 °С) в археї (3,8—2,8 млрд років тому), кислого океану та вільного атмосферного кисню у ранньому протерозої за реакцією: Cl₂(r)+H₂O(ж)=2Cl⁻(в)⁺2H+(в)+0,5О₂(г). У рифеї під впливом осадонагромадження нейтралізувалась кисла океанічна вода й створились сприятливі умови для виникнення життя на Землі. За активізації тектоніки літосферних плит у фанерозої відбуваються зростання гір, збільшення швидкості літогенезу, посилення вулканізму та потужності землетрусів, еволюція життя, падіння Po₂ в атмосфері, загальне похолодання, що особливо проявилось у неогені та четвертинному періоді. На планетах Марс і Місяць має проявитися подібна до земної еволюція зовнішніх сфер у ранньому докембрії.