Математические основы системного анализа геолого-геофизических данных - Кобрунов, А.И. (Геофизический журнал, 2012)
Логічний формалізм під час спільного аналізу комплексу геолого-геофізичних даних необхідний для розробки технологій вивчення складнопобудованих геологічних середовищ геофізичними методами. Він може бути створений на засадах принципів системного аналізу, який містить визначення: змісту досліджуваних фізико-геологічних моделей; зв’язків між параметрами всередині змістовної моделі та компонентами інших фізико-геологічних моделей; ланцюжка операторних відображень компонент моделі у спостережувані геофізичні дані. Побудову системи змістовних взаємоузгоджуваних фізико-геологічних моделей досліджуваних середовищ реалізовано методом системної інверсії, до якого входять: декомпозиція задачі системної інверсії на підзадачі, що отримані декомпозицією; апроксимаційні, критеріальні та еволюційно-динамічні постановки задач інверсії. Синтез забезпечено збіжністю розв’язків часткових задач до системи взаємоузгоджуваних моделей відносно введених критеріїв оптимальності.