Флора высших растений Болгарии: история изучения, структура и проблемы охраны - Ташев, А.Н. (Інститут ботаніки ім. М.Г. Холодного НАН України, 2008)
Розглянуто історію вивчення і систематичну структуру флори Болгарії, особливості поширення видів, синантропну компоненту, ендемізм флори, центри видоутворення та основні питання охорони флори у Болгарії. За сучасними даними, тут виявлено близько 4000 видів, 906 родів та 153 родини судинних рослин і 719 видів, 212 родів та 79 родин мохоподібних. Найбільше видове багатство характерне для флор Родопських (2483 видів) та Балканських гір (2372), масивів Пірина (2079) та Ріли (2023). Понад 600 видів (14 % флори) є адвентивними. Ендемічний елемент флори Болгарії становить 515 видів (12,9 %), у тому числі болгарських ендеміків — 194 види, балканських — 321 вид (8 %), з них у Родопах ростуть, відповідно, 80 і близько 85 ендеміків. У Болгарії створено майже 400 природоохоронних територій, серед них 3 національні парки і 17 біосферних заповідників. До Червоної книги НР Болгарії (1984) внесено 763 види рослин (21 %). За законом про біорізноманітність у Болгарії (2002) охороні підлягають 589 видів і підвидів (15,1 %), у Червоні списки IUCN включені 106 видів (2,7 %), CITES — 74 види, Бернську конвенцію — 54, Директиву 92/43 Ради Європейського Союзу — 11 видів флори Болгарії. Запропоновано напрямки майбутніх досліджень флори Болгарії та виділено основні проблеми її охорони.