История плена: трагедия и фарс - Чайковский, А.С. (Архіви України, 2014)
На основі широкої джерельної бази розглядається проблема військового полону періоду Великої Вітчизняної війни. Основна увага зосереджена на аналізі поглядів щодо долі радянських військовополонених і вояків німецько-фашистських армій в умовах неволі. Подається порівняльна характеристика основних причин небойових втрат ворогуючими сторонами, головним чином у таборах військовополонених.