Дослідження непараметричних класифікаторів максимальної глибини на основі просторових квантилів - Галкін, О.А. (Доповіді НАН України, 2015)
Запропоновано непараметричний пiдхiд до розв’язання задач розпiзнавання, коли роздiловi поверхнi не можуть ефективно апроксимуватися скiнченновимiрними параметричними лiнiйними або квадратичними функцiями. Пiдхiд грунтується на використаннi функцiї просторової глибини, що є обчислювально дешевшою та може застосовуватися для задач розпiзнавання в нескiнченновимiрних гiльбертових просторах. Побудовано глибинний класифiкатор на основi концепцiї просторових квантилiв та дослiджено його властивостi оптимальностi у випадку, коли апостерiорнi ймовiрностi конкуруючих елiптичних множин є рiвними. Дослiджено рiвномiрну збiжнiсть функцiї просторової глибини та обчислено оцiнки ефективностi класифiкаторiв максимальної глибини.