Новий суперкислотний ZrO₂−SiO₂−Al₂O₃ оксид та його активність в олігомеризації тетрагідрофурану - Іньшина, О.І.; Тельбіз, Г.М.; Брей, В.В. (Доповіді НАН України, 2015)
Золь-гель методом синтезовано висококислотний змiшаний ZrO₂−SiO₂−Al₂O₃ оксид. Знайдено, що концентрацiйне поле утворення суперкислотних (H₀ = −14,52) центрiв обмежується вмiстом катiонiв 12 ≤ Zr⁴⁺ ≤ 39, 48 ≤ Si⁴⁺ ≤ 72, 3 ≤ Al³⁺ ≤ 31%(ат.). Згiдно iз IЧ-спектрами адсорбованих пiридину та дейтерованого ацетонiтрилу, на поверхнi ZrO₂−SiO₂−Al₂O₃ присутнi кислотнi L- та B-центри. Суперкислотнiсть ZrO₂−SiO₂−Al₂O₃ пов’язана з утворенням координацiйно-ненасичених iонiв цирконiю як сильних центрiв Льюїса. Показано, що ZrO₂−SiO₂−Al₂O₃ ефективно каталiзує олiгомеризацiю тетрагiдрофурану в присутностi оцтового ангiдриду з 68% виходом ацетату полiтетраметиленоксиду (Mn = 510) при 40 °С.