Электромагнитный мониторинг в сейсмоактивных районах Сибири - Неведрова, Н.Н.; Эпов, М.И. (Геофизический журнал, 2012)
Польові дані електромагнітного моніторингу з контрольованим джерелом отримано у двох сейсмоактивних районах Сибіру. Продемонстровано підхід до інтерпретації даних режимних спостережень і зроблено спробу пояснити варіації електромагнітних параметрів, зумовлені геодинамічними процесами, з урахуванням особливостей нетектонічної будови. Для території Байкальського прогностичного полігону, розташованого на південно-західному березі оз. Байкал, наведено геоелектричні характеристики основних сейсмогенеруючих структур, розломних порушень. Проаналізовано результатів інтерпретації моніторингових вимірювань на постійному струмі в режимному пункті ВЕЗ і обґрунтовано їх зв’язок з геоелектричною будовою; визначено чутливість установки ВЕЗ. На Алтайському геодинамічному полігоні вимірювання виконано комплексом електромагнітних методів (ВЕЗ, ЗС у кількох модифікаціях). Дослідження спрямовано на вивчення будови і варіацій електропровідності, пов’язаних з руйнівним Чуйським землетрусом і розвитком афтершокового процесу. Розглянуто інтерпретацію режимних даних ЗС з індуктивним джерелом. На основі комплексного геолого-геофізичного аналізу результатів описано процеси консолідації геологічного масиву, порушеного сильною сейсмічною дією.