Быстрое решение двумерной обратной задачи высокочастотного электромагнитного каротажа в нефтегазовых скважинах - Эпов, М.И.; Глинских, В.Н.; Никитенко, М.Н.; Сухорукова, К.В. (Геофизический журнал, 2012)
Статтю присвячено розвитку фізико-математичного апарату інтерпретації даних електромагнітного каротажу в нафтогазових свердловинах. Розроблені програмно-алгоритмічні засоби чисельної інверсії відносних амплітудно-фазових характеристик у вісесиметричних моделях. Алгоритм розв’язку швидкої оберненої задачі ґрунтований на лінійній інверсії і містить аналіз матриці чутливостей вимірюваних сигналів до модельних параметрів. Інверсія супроводжується визначенням областей неоднозначності відновлювання геоелектричних параметрів. Висока продуктивність двовимірного прямої задачі дала змогу реалізувати альтернативний підхід до інверсії, який ґрунтується на побудові та аналізі всієї множини квазірозв’язків двовимірної оберненої задачі. За алгоритмами, що розроблені, можна визначати геоелектричні параметри зони проникнення пласта, а також оцінювати їх похибки. Виконано експерименти з відновлення електропровідності у типових моделях колекторів на синтетичних і експериментальних даних.