Вплив гетероатомів азоту та кисню на каталітичну активність вуглецевих нанопоруватих матеріалів типів КАУ й СКН у реакції розкладання пероксиду бензоїлу - Галярник, Д.М.; Бакалінська, О.М.; Картель, М.Т. (Доповіді НАН України, 2015)
Визначено каталiтичну активнiсть вуглецевих нанопоруватих матерiалiв типiв КАУ й СКН, їхнiх окиснених та азотвмiсних модифiкованих форм, ензиму каталаза у модельнiй реакцiї розкладання пероксиду бензоїлу в етилацетатi шляхом розрахунку констант Мiхаелiса за даними кiнетики розкладання субстрату. Доведено, що каталiтична здатнiсть дослiджуваних зразкiв корелює iз основнiстю їхньої поверхнi та наявнiстю четвертинного азоту в структурi. Введення азоту збiльшує, а кисню зменшує їхню каталiтичну активнiсть.