Прогнозування iмунодефiциту в новонароджених телят - Мельничук, Д.О.; Грищенко, В.А. (Доповіді НАН України, 2015)
Встановлено, що найiнтенсивнiше формування колострального iмунiтету в новонароджених телят (за рахунок iмуноглобулiнiв молозива) вiдбувається протягом перших 36 годин життя. Змiни концентрацiї iмуноглобулiнiв у кровi новонароджених на фонi вмiсту загального бiлка спiввiдносяться з величинами вiдповiдного коефiцiєнта (iнтенсивнiсть змiн рiвня iмуноглобулiнiв у кровi (IЗIК)). На пiдставi отриманих результатiв рекомендовано використання величин коефiцiєнта IЗIК як iндикатора стану колострального iмунозабезпечення новонароджених телят (норма IЗIК становить 0,14–0,16 на 36-ту годину життя).