Аномальные геомагнитные возмущения, наведенные катастрофическими цунамигенными землетрясениями в районе Индонезии - Собисевич, Л.Е.; Собисевич, А.Л.; Канониди, К.Х. (Геофизический журнал, 2012)
Виконано аналіз геомагнітних варіацій, зафіксованих станціями Північнокавказької обсерваторії (Ельбруська вулканічна область). Виділено аномальні “квазігармонічні” магнітні збурення, які спостерігали на всіх етапах розвитку катастрофічних цунамігенних землетрусів у районі Індонезії, та описано морфологічні ефекти у варіаційній структурі геомагнітного поля Землі. Згідно з експериментальними результатами, складено загальне уявлення про геомагнітну активність і деякі особливості наведених геомагнітних збурень, які пов’язані з цунамігенними землетрусами. В усіх спостережувальних випадках сейсмічні події відбулися за характерних співвідношень між компонентами магнітного поля: в структурі магнітних варіацій вдалося виділити ультранизькочастотні квазігармонічні хвильові форми геомагнітних збурень, які відображають умови підготовки й розвитку цунамігенного землетрусу в досліджуваному регіоні. У статті не йдеться про прогноз цунамігенних землетрусів, оскільки, якщо і виділити у геомагнітному полі характерні ознаки, що передують початку сейсмічної події, залишаються поки не визначеними координати і час у вогнищі.