Вібрато у співочому голосі - Ананьєв, А.Б.; Ананьєва, К.А.; Дідковський, В.С.; Луньова, С.А. (Інститут гідромеханіки НАН України, 2004)
Статтю присвячено аналізу вібрато музичних звуків. Наведено відомості про історію аналізу вібрато. Описано методику виділення вібрато із музичного звуку. Основну увагу приділено екстракції частотного вібрато. Наведені спектри та часові функції амплітудного та частотного вібрато для ряду співочих голосів виконавців різних музичних жанрів. Проведено порівняльний аналіз ілюстративного ряду голосів. Зроблено висновок про доцільність такого аналізу параметрів музичного звуку в процесі навчання співаків та інтрументалістів.