Результаты палеомагнитных исследований плейстоценовых отложений Приазовья (разрез Ботиево) - Сливинская, Г.В.; Скарбовийчук, Т.В.; Якухно, В.И.; Князькова, И.Л. (Геофизический журнал, 2012)
Виконано палеомагнітні дослідження четвертинних осадових утворень, поширених на території Приазов’я та відібраних у берегових відслоненнях біля с. Ботієве. Стандартну процедуру розмагнічування зразків змінним магнітним полем і температурою, виділення характеристичної компоненти J0n методом Кіршвінк-аналізу використано для отримання вихідних даних для подальших палеомагнітних побудов. Аналіз одержаних результатів дає змогу встановити межу ортозон Матуяма—Брюнес на рівні відкладів мартоноського кліматоліту, в геомагнитній епосі Брюнес виділити принаймні 12 рівнів зміни полярності геомагнітного поля, а в геомагнитній епосі Матуяма — 3 зміни полярності.