Изменение положения оси вращения в теле Земли: причина, механизм и использование для объяснения глобальных тектонических процессов в земной коре - Тяпкин, К.Ф. (Геофизический журнал, 2012)
Зафіксовано дані щодо взаємної зміни континентальних і океанічних умов у приповерхній частині Землі протягом геологічного етапу її розвитку. Зазначену зміну пояснено переміщенням осі обертання в тілі планети. Розглянуто причини і механізми здійснення цього явища. На прикладі Північноатлантичної берегової тераси показано можливість визначення положення полюсів у найближчому минулому. На закінчення виражено надію, що обговорювані в статті питання сприятимуть доброзичливішому сприйняттю Нової ротаційної гіпотези структуро-утворення в тектоносфері Землі.