Электромагнитное проявление литосферы в СНЧ-ОНЧ-диапазоне - Уваров, В.Н. (Геофизический журнал, 2012)
Стисло проаналізовано сучасний стан досліджень природного електромагнітного поля на поверхні Землі у ННЧ-ДНЧ-дiапазонi. Виконано оцінки співвідношення рівнів полів літосферного та грозового походження. Показано, що рівень електромагнітного поля літосферного походження на декілька порядків менший за рівень поля грозового походження. Обґрунтовано використання квадрупольної антени для виділення сигналів близько розташованих джерел. За високої мікросейсмічності та відсутності інших джерел ці джерела найімовірніше мають літосферне походження. Наведено деякі результати таких вимірів. Розглянуто пасивні методи електромагнітної геофізичної розвідки. Виявлено, що методи, які ґрунтуються на усередненій бiнаризацiї амплітуди природного електромагнітного поля, переважно фіксують його флуктуаційну частину.