Докембрий Украинского щита и тектоника плит - Гинтов, О.Б. (Геофизический журнал, 2012)
На прикладі Інгульського мегаблока Українського щита показано особливості реконструкції плитотектонічного розвитку літосфери в археї — ранньому протерозої. Розглянуто геологічну модель, запропоновану Є. Б. Глевасським, у зіставленні з тектонофізичними даними стосовно мегаблока. Матеріали незалежних досліджень узгоджуються між собою в рамках плитотектонічного підходу з урахуванням ⵼⵼-умов раннього докембрію. На відміну від геологічної моделі, яка передбачає колізійну природу гранітоїдів мегаблока, тектонофізична модель встановлює, що більшість гранітних масивів сформувались у процесі розсуву мікроплит.