Дослідження густини крейдяної товщі методом Монте-Карло на проммайданчику Рівненської АЕС із застосуванням 3D моделей - Вижва, З.О.; Демидов, В.К.; Вижва, А.С. (Геоінформатика, 2014)
Для дослідження густини товщі крейдяних відкладів на території проммайданчика Рівненської АЕС на основі спектрального розкладу розроблено нову ефективну методику статистичного моделювання випадкових 3D полів у застосуванні до задач геофізичного моніторингу довкілля. Розглянуто задачу чисельного моделювання реалізацій випадкового поля “шуму” для даних зміни густини крейдяної товщі у тривимірному просторі. Наведено статистичні моделі для гаусcових однорідних ізотропних випадкових полів у тривимірному прос¬торі, заданих статистичними характеристиками. На основі таких моделей, сформульованих алгоритмів і побудованих програм згенеровано реалізації випадкових 3D полів із кореляційними функціями різних типів. Проведено ефективне порівняння точності середньоквадратичної апроксимації моделювання запропонованими методами та методом ТВМ (turning band method).