О проблеме фоновой электромагнитно-акустической регуляции сейсмичности: геоинженерный аспект - Шуман, В.Н. (Геофизический журнал, 2013)
Коротко обговорено фізичні передумови, можливості і методи впливу на сейсмічний процес. Згідно із запропонованою Ю. І. Гуфельдом фізико-хімічною моделлю сейсмічності, розв’язок задачі може полягати у впливі на динаміку процесу контрольованих і природних джерел. У рамках відомої концепції дисипативних структур у відкритих нерівноважних динамічних системах розглянуто ефекти фонової акустичної резонансної регуляції їх самоорганізації. Проаналізовано інші актуальні геоінженерні аспекти проблем регуляції і впливу, можливі способи їх розв’язання або переведення у практичну площину, зокрема, алгоритми та технології дії і управління.