Геофизические аспекты строения и генезиса Ильинецкой структуры: импакт или вулкан? - Ентин, В.А.; Орлюк, М.И.; Гуськов, С.И.; Федоров, А.В.; Павлюк, В.Н.; Друкаренко, В.В. (Геофизический журнал, 2013)
Розглянуто геофізичні аспекти будови та генезису Іллінецької структури. Запропоновано нову імпактно-вулканічну концепцію утворення та становлення Іллінецької структури на підставі аналізу гравітаційного та магнітного полів, експериментального вивчення густини та намагніченості керна двох свердловин у сукупності з геохронологічними даними, її гравітаційною та магнітною моделями. Згідно з результатами комплексних геолого-геофізичних досліджень, у пізньому ордовіку відбулась ударно-метеоритна подія з утворенням класичної імпактної структури, що спровокувало в ранньому девоні в епіцентрі удару космічного тіла розвиток еруптивного вулканічного апарату.