О феноменологических моделях и прогнозе сейсмичности: оправдан ли пессимизм, обоснованы ли надежды - Шуман, В.Н. (Геофизический журнал, 2013)
Розглянуто деякі проблеми, а також методи моделювання і прогнозу сейсмічності. Увагу сконцентровано на феноменологічному підході. Підкреслено онтологічну складність дослідження реального геосередовища — відкритої нелінійної дисипативної системи, та багатофакторність впливу на неї фізичних полів зовнішнього походження. Викладення спирається на той факт, що самоорганізовані критичні системи є слабохаотичними. Суттєво, що на відміну від повністю хаотичних такі системи, в принципі, є відносно прогнозованими. Це привносить у розв’язок проблеми відомі перспективи, а в аналіз часових рядів (спостережуваних), які мають фрактальну структуру, — важливі деталі.