Синергетическая тектоника 3. Основная тектоническая закономерность в строении континентальных окраин - Карпенко, И.В. (Геофизический журнал, 2013)
Тектонічну еволюцію континентальних окраїн (КО) розглянуто як результат саморозвитку у зв’язку з періодичною ортогональною зміною положення власної осі обертання Землі — тектонічними (Т) стадіями. Досліджено зв’язок Т-стадій із складчастостями, їх організуючу роль у циклі Вільсона і, відповідно, у будові КО. Запропоновано модель еволюції КО, проаналізовано властиві їй типи кристалічної кори, осадових басейнів, орогенів. Показано важливу роль горизонтальних і вертикальних рядів Т-стадій у вивченні еволюції та сучасної будови КО. Основні положення тектоніки рядів тектоностадій розглануто на прикладах тектонічного розвитку південної та західної КО Східноєвропейської плити.