Обобщенное уравнение генерации спонтанной электромагнитной эмиссии во фрактальной среде - Шуман, В.Н. (Геофизический журнал, 2013)
Розглянуто дискусійні питання феноменологічного опису механізмів генерації та поширення спонтанної компоненти електромагнітної емісії літосферного походження. Досліджено рівняння генерації спонтанних електромагнітних сигналів та можливі напрями їх модифікації в рамках фрактальної електродинаміки, яка об’єднує фрактальну геометрію та електромагнетизм. Підкреслено фундаментальний характер проблеми, складність її розв’язання та актуальність з позиції практичних застосувань.