Вариации компонент вектора индукции и горизонтального тензора перед землетрясением Тохоку 11 марта 2011 г. по данным японских геомагнитных обсерваторий - Рокитянский, И.И.; Трегубенко, В.И.; Бабак, В.И.; Терешин, А.В. (Геофизический журнал, 2013)
Ця стаття є продовженням публікації [Бабак и др., 2013]. У вступній частині розглянуто джерела змінного магнітного поля, що спостерігається на поверхні Землі. Описані найдостовірніші випадки літосферної емісії, зареєстрованої перед сильними землетрусами в п’яти сейсмічних регіонах світу. Обговорено зміни електропровідності земної кори як провісники землетрусів. З виконаного огляду випливає перспективність використання як провісника землетрусів геомагнітних функцій відгуку (вектора індукції і горизонтального тензора), що реагують і на літосферну емісію, і на зміни електропровідності. Аналіз матеріалів 18 японських геомагнітних обсерваторій (6 з них — у радіусі 400 км від епіцентру землетрусу Тохоку) показав наявність інтенсивних шумів на періодах, менших за 500 с. Застосування для обчислення компонент функцій відгуку стійких до шумів алгоритмів тільки частково послабило їх вплив. Виконано великий обсяг обробки, у результаті створено базу даних функцій відгуку за 10—20 років для 18 японських обсерваторій. У ході обробки було знайдено різні похибки, причина яких не завжди зрозуміла. Детальна обробка секундних даних за 10 тижнів перед землетрусом Тохоку дала змогу виділити серію аномалій тимчасової поведінки функцій відгуку: за 7—9, 19—21, 33—36 і, можливо, ∼ 60 діб. Моменти аномалій амплітуди і фази злегка змінюються для різних періодів варіацій, різних компонент функцій відгуку, різних станцій. Така багатопланова поведінка, з одного боку, зумовлена впливом геомагнітної активності та внеском перешкод , з іншого — явно відчувається вплив провісників і косейсмічних явищ, що може відображати міграцію літосферної емісії та/або зміни електропровідності у літосфері Землі. Розшифрування подібної інформації може дати цінний матеріал для розуміння фізики підготовки землетрусів і виникнення провісників.