Инновационная технология геоэлектроразведки нефти и газа на морском шельфе - Лисин, А.С. (Геофизический журнал, 2013)
Описано нову електротехнологію морського нафтогазового пошуку. Використано рухому завадостійку ортогональну електрозондувальну установку і диференціально-нормувальний метод зондування з фокусуванням струму в точці спостереження. Ця технологія забезпечує пошук і електророзвідку родовищ вуглеводнів за глибин моря до 250—300 м по аномаліях електричного опору, за коефіцієнтом викликаної поляризації (ВП) і сталою часу спаду потенціалів ВП у межах нафтогазових покладів. Проведено математичне моделювання результатів електрозондування у північно-західній частині шельфу Чорного моря. Показано, що, використовуючи нову технологію, можна проводити пошук нафтогазових покладів на глибинах до 2000 м.