Обзор результатов исследований палеомагнитной информативности докембрийских кристаллических пород Украинского щита - Орлюк, М.И.; Орлова, М.И. (Геофизический журнал, 2013)
Подано огляд даних багаторічного вивчення лабораторними методами стабільності й походження природної залишкової намагніченості (ПЗН) докембрійських кристалічних порід Українського щита (УЩ). Узагальнення даних дає змогу вважати докембрійські породи щита перспективними об’єктами для палеомагнітних досліджень. Виконано статистичний аналіз напрямків ПЗН у відслоненнях різноманітних за віком, складом і походженням кристалічних породах щита. Установлено, що всюди в межах щита у відслоненнях з магнітно-стабільною однокомпонентною намагніченістю термозалишкового походження (за лабораторними і мінералогічними критеріями) напрямки ПЗН у сучасній системі координат розподілені нерівномірно і характеризуються значною дисперсією. Найімовірнішим джерелом дисперсії векторів ПЗН у межах розглянутих відслонень кристалічних порід щита є локальна тектоніка, що зумовила переорієнтацію у просторі поверхні первинного намагнічування порід.