Пряме C-фосфорилювання 1-арил- та 1-гетарилімідазолів хлорангідридами фосфонових кислот - Стрижак, О.В.; Комаров, І.В.; Корнілов, М.Ю.; Хиля, В.П. (Доповіді НАН України, 2016)
Запропоновано зручний та ефективний метод синтезу 1-арил-, 1-гетарилiмiдазол- та бензимiдазол-2-iлфосфiнових кислот та їх похiдних. Дослiджено вплив арильного та гетарильного замiсника в положеннi 1 iмiдазолу на його реакцiйну здатнiсть щодо хлоридiв фосфонових кислот. Показано, що за допомогою цього методу можна синтезувати ряд сполук з рiзними замiсниками в арильному та гетарильному кiльцi. Розроблений метод добре доповнює iснуючi методи синтезу вищезгаданих сполук.