Сполуки Sr₂Ln₄Ti₂Ta₄O₂₂ (Ln = La, Pr) з гетероблочною шаруватою перовськітоподібною структурою - Тітов, Ю.О.; Слободяник, М.С.; Чумак, В.В. (Доповіді НАН України, 2016)
Дослiджено фазовi спiввiдношення в системах Sr₂Ln₂Ti₂Ta₂O₁₄ + Ln₂Ta₂O₈ (Ln = La, Pr), Sr₂Ln₂Ti₂Ta₂O₁₄ + 2LnTaO₄ (Ln = Nd, Sm), Sr₂La₂Ti₂Nb₂O₁₄ + 2LaNbO₄ та La₄Ti₄O₁₄+2LaNbO₄. Встановлено утворення з шихти сумiсно осаджених гiдроксикарбонатiв нових сполук Sr₂Ln₄Ti₂Ta₄O₂₂ (Ln = La, Pr) з гетероблочною шаруватою перовськiтоподiбною структурою, до складу гетероблоку яких входять чотиришаровий блок Sr₂Ln₂Ti₂Ta₂O₁₄ i двошаровий блок Ln₂Ta₂O₈. Показано неможливiсть кристалохiмiчної стабiлiзацiї двошарових блокiв модифiкацiй високого тиску Nd₂Ta₂O₈ та La₂Nb₂O₈ в гетероблоках {(4)(2)} Sr-вмiсних сполук.