Гази вугільних родовищ: нове вирішення проблеми синтезу–генезису метану - Наумко, І.М.; Павлюк, М.І.; Сворень, Й.М.; Зубик, М.І. (Доповіді НАН України, 2016)
На засадах нової теорiї синтезу i генезису природних вуглеводнiв — “абiогенно-бiогенний дуалiзм” — та нової фiзико-хiмiчної моделi глибинного мiнерало- i нафтидогенезу в лiтосферi Землi обгрунтовано переважно абiогенно-бiогенне дуалiстичне походження метану вугiльних родовищ. Позаяк у надрах Землi — високоенергетичному природному фiзико-хiмiчному реакторi — синтез метану разом з iншими вуглеводнями в середовищi глибинного високотемпературного флюїду за участю абiогенно-бiогенних джерел вiдбувається адiабатично в рiзнi геологiчнi перiоди, тобто в геологiчному лiточисленнi безмежно (!), є всi пiдстави стверджувати наявнiсть сталого практично невичерпного їхнього джерела. Цим спростовано концепцiю суто бiогенного походження метану вугiльних пластiв i вуглевмiсних порiд, яка апрiорi заперечує можливiсть поновлення його ресурсiв.