Активація каталізатора синтезу метанолу шляхом механічної дії - Хімач, Н.Ю.; Полункін, Є.В.; Філоненко, М.М.; Мельникова, С.Л. (Доповіді НАН України, 2016)
Показано зростання каталiтичної активностi мiдь-цинк-алюмооксидного каталiзатора синтезу метанолу, пiдданого механохiмiчнiй активацiї рiзними способами — шляхом дiї механiчного зсуву до початку каталiтичної реакцiї та дiї механiчного удару безпосередньо в процесi реакцiї. З’ясовано, що механохiмiчнiй активацiї каталiзатора в процесi реакцiї пiддається лише ефективна добавка каталiзатора. Встановлено, що за умов активацiї in situ при температурi 220 °C, тиску 0,1 МПа та оптимальнiй частотi вiбрацiї реактора 5 Гц значення продуктивностi каталiзатора, в розрахунку на внесену добавку (1,5 гСН3ОН (гкат.· год)⁻¹), вдвiчi перевищують результати, одержанi в промислових випробуваннях каталiзатора СНМ-У при 240 °C пiд тиском 9,0 МПа. Зростання активностi каталiзатора пiд дiєю механiчного навантаження пояснюється пiдвищенням концентрацiї дефектiв кристалiчної гратки каталiзатора. Вiдмiчено, що метод механохiмiчної активацiї каталiзатора in situ може бути використаний як альтернатива здiйсненню процеса одержання метанолу з синтез-газу при високих тисках.