Повна множина Н-зв’язаних гомоасоцiатiв 9-метилгуанiну за участю мутагенних таутомерiв: квантово-механiчне дослiдження - Глушенков, А.М.; Говорун, Д.М. (Доповіді НАН України, 2016)
Вперше на рiвнi квантово-механiчної теорiї MP2/6-311++G(2df,pd)//B3LYP/6-311++G(d,p) у вакуумному наближеннi отримано повне сiмейство H-зв’язаних гомоасоцiатiв m⁹Gua·m⁹Gua, яке складається з 57 структур, вiдносна енергiя Гiббса яких знаходиться в дiапазонi 0–17,69 ккал/моль за нормальних умов. Гомоасоцiати стабiлiзуються класичними (NH…N, NH…O, OH…N, OH...O), слабкими (CH...N, CH...O) H-зв’язками, а також ван-дер-ваальсовими контактами. Iз зафiксованих гомоасоцiатiв 11 структур є плоскосиметричними (3 з яких центросиметричнi), 7 структур U-подiбнi, 12 структур мають Г-подiбну неканонiчну геометрiю, 2 структури мають Т-подiбну геометрiю, 20 структур спiралеподiбнi, 3 структури хрестоподiбнi та 2 iстотно непланарнi. Доведено, що метильна група m⁹Gua є донором Н-зв’язування та впливає на енергетичний розподiл гомоасоцiатiв. Показано, що при самоасоцiацiї m⁹Gua його амiногрупа може бути одночасно як донором, так i акцептором H-зв’язку. Встановлено лiнiйну залежнiсть мiж енергiєю H-зв’язкiв CH...O=N та значенням електронної густини у вiдповiдних критичних точках.