Повернення у майбутнє (рецензія на монографію за загальною редакцією В.П. Горбуліна, О.С. Власюка, Е.М. Лібанової, О.М. Ляшенко «Донбас і Крим: ціна повернення») - Бершеда, Є.Р. (Вісник НАН України, 2016)
Монографія є комплексним дослідженням проблематики війни на Донбасі та анексії Криму, здійсненим з позицій національної безпеки України. У книзі збройну агресію Росії розглянуто як стрес-тест для глобальної та національної безпеки і каталізатор перезавантаження зовнішньої політики України. Обґрунтовано позиції України, висвітлено підходи ЄС і Росії до врегулювання ситуації на Донбасі в Мінському процесі, визначено умови реінтеграції та пріоритети відновлення Донбасу. Окреслено шляхи подолання соціальних наслідків збройної агресії Росії проти України, наведено прогнози розвитку подій на Донбасі та довкола Криму, а також запропоновано сценарії майбутнього України в глобалізованому світі.