Двомовні контрастивні словники перекладача: перший досвід укладання - Жалай, В.Я.; Биховець, Н.М.; Линник, Т.Г.; Пархоменко, А.Ф.; Рахманова, І.І.; Рубашова, Л.М. (Центр наукових досліджень та викладання іноземних мов НАН України, 2009)
Левову частку першого англо-українського та українсько-англійського контрастивного словника перекладача, який наразі створюється, становлять «псевдодрузі перекладача». При укладанні словника автори постали перед цілою низкою викликів, пов’язаних з певною еклектичністю матеріалу, у зв’язку з чим даний словник набуває рис, притаманних лінгвістичним, перекладним, двомовним словникам з ознаками тлумачного й енциклопедичного, він відображає певні функціональні різновиди, іноді з погляду динаміки розвитку мови, містить загальновживані слова та слова, що використовуються для спеціальних цілей, власні імена та абревіатури. Принципи, які лягли в основу даного словника, можуть використовуватися при укладанні не лише англо-українських та українсько-англійських, але й французько-українських та українсько-французьких словників, німецько-українських та українсько-німецьких, іспансько-українських та українсько-іспанських словників, а також при укладанні інших двомовних чи багатомовних контрастивних словників.