Значение свидетельств древнего горнометаллургического производства для геологических изысканий и методы их исследований - Шубин, Ю.П. (Наукові праці УкрНДМІ НАН України, 2011)
Встановлений комплекс найбільш інформативних і достовірних методів дослідження свідчень стародавнього гірничо-металургійного виробництва, насамперед рентгено-спектральний, мікрозондовий, хімічний і рентгенівський аналізи. Застосування такого комплексу методів рекомендується застосовувати для отримання зіставної і достовірної інформації не тільки для історичних реконструкцій, але і для пошуків родовищ корисних копалин.