Tectonic factors affecting coal bed methane distribution in the Donets basin - Privalov, V.A.; Sachsenhofer, R.F.; Panova, E.A.; Antsiferov, V.A. (Наукові праці УкрНДМІ НАН України, 2011)
Донецький басейн є найбільшим вугледобувним регіоном України. Вугільні копальні Донбасу - серед найбільш небезпечних за газовим фактором у світі. Більшість шахт басейну працює у межах тектонічних блоків з широким розвитком зон малоамплітудної тектонічної порушеності зсувного генезису. Спеціальну увагу має бути приділено аналізу локальних структурно-тектонічних режимів, що впливають на розподіл метану і оцінку його ресурсів. Проникність вуглепородного масиву та варіації просторового розподілу метанових покладів зумовлені сучасним розподілом полів тектонічних напружень та насамперед локалізацією ділянок локального розтягу-стиску. Нашими дослідженнями встановлено, що так звані «солодкі ділянки» з видобутку метану просторово тяжіють до доменів з відносно великою проникністю, котрі розвиваються у межах секторів призсувного розтягу (дилатаційного розущільнення) в контурі зсувних зон.