Геомеханическая схема сдвижения горных пород над очистной выработкой, применительно к охране технических скважин - Хохлов, Б.В. (Наукові праці УкрНДМІ НАН України, 2012)
На основі сучасних уявлень про зрушення масиву гірських порід як базова модель розроблено геомеханічну схему зрушення присвердловинного масиву. Проаналізовано зони області зрушення, в яких можуть опинитися технічні свердловини при підробці; проведено оцінювання зазначених зон за мірою небезпеки для кріплення технічних свердловин.