Гидродинамика затопления угольных шахт в условиях деформационного режима сдвиговой зоны - Дьяченко, Н.А.; Шевченко, Е.Н.; Кучук, В.Ф. (Наукові праці УкрНДМІ НАН України, 2012)
У роботі проаналізована динаміка відновлення рівнів підземних вод підробленого й затоплюваного гірського масиву території ліквідованих шахт Пролетарського і Будьонівського районів м. Донецька. За даними натурних п'єзометричних спостережень за період 2004 – 2011 рр. встановлено характер зміни воронки депресії, що раніше утворилася, та швидкостей затоплення виробленого простору й проведено аналіз процесу відновлення гідростатичного рівня підземних вод з використанням сучасних методів математичного оброблення. Також розглянуті питання впливу тектонічних й геоморфологічних особливостей території, що досліджується, на сучасний гідрологічний режим.