Структура пористих вуглецевих матеріалів згідно методу адсорбції/десорбції азоту - Мандзюк, В.І.; Лісовський, Р.П.; Нагірна, Н.І.; Рачій, Б.І. (Физическая инженерия поверхности, 2013)
Досліджено зміни пористої структури вуглецевого матеріалу, отриманого методом гідротермальної карбонізації рослинної сировини (кісточки абрикосу) в інтервалі температур 873 ÷ 1373 К. Встановлено, що вуглецевий матеріал володіє розвиненою пористою структурою, сформованою мікро- і мезопорами. Зростання температури карбонізації призводить до зменшення кількості обох типів пор та збільшення відносної частки мезопор щодо загального об’єму пор.