Материалы к изучению фитотрофной микобиоты Казахстанского Алтая - Андрианова, Т.В.; Кызметова, Л.А. (Інститут ботаніки ім. М.Г. Холодного НАН України, 2009)
Представлено знахідки фітотрофних мікроміцетів, зібраних в 2007—2008 рр. в Алтайських горах на території Західноалтайського державного природного заповідника та Катон-Карагайського державного національного природного парку (Республіка Казахстан). Анаморфні гриби Anaphysmeneheraclei (Lib.) Bubбk і Phomopsiseryngiicola (Brunaud) Traverso та аскоміцет Mycosphaerellasajanica Petr. (на представнику Червоної книги Казахстану Rhaponticumcarthamoides (Willd.) Jljin.) вперше зареєстровано на території Казахстану. Також рідкісними є Dactylariaparvispora(Preuss.) de Hoog & Arx, Melasmialonicerae Jacz. (телеоморфа Rhytismaxylostei Naumov) та Septoriaulmariae Oudem., які найчастіше притаманні гірським екосистемам. Наводяться детальні описи та сучасна географічна інформація щодо поширення цих видів. Зазначено, що ці фітотрофні міксоміцети — провізорні для Карпатських та Кримських гір, бо їх живильні рослини поширені в Україні.