Методика оцiнки бар’єрної стiйкостi водозборiв по вiдношенню до забруднюючих речовин - Шевченко, О.Л. (Доповіді НАН України, 2016)
На прикладi Чорнобильської зони вiдчуження, з використанням геоiнформацiйних систем та статистичних методiв доведено визначальну роль природних та техногенних характеристик ландшафту у формуваннi вторинного радiоактивного забруднення поверхневих вод, об’ємiв водного винесення радiонуклiдiв (⁹⁰Sr) та бар’єрної стiйкостi водозбiрних басейнiв. Представлено методику оцiнки бар’єрної стiйкостi та моделювання сценарiїв її посилення для мiнiмiзацiї водного винесення радiонуклiдiв за межi зон вiдчуження.