Кристалічна структура шаруватого ніобатоцирконату Sr₆Nb₄ZrO₁₈ - Тітов, Ю.О.; Білявина, Н.М.; Слободяник, М.С.; Полубінський, В.В.; Чумак, В.В. (Доповіді НАН України, 2016)
За керамiчною технологiєю (прекурсори — чотиришаровий Sr₅Nb₄O₁₅+перовськiт SrZrO₃, T = 1670 K) синтезовано п’ятишаровий нiобатоцирконат Sr₆Nb₄ZrO₁₈ та методом рентгенiвської дифракцiї на порошку визначено його шарувату перовськiтоподiбну структуру (ШПС). Встановлено належнiсть ШПС Sr₆Nb₄ZrO₁₈ до структурного типу Ba₆Nb₄TiO₁₈. Параметри елементарної комiрки Sr₆Nb₄ZrO₁₈: a = 0,5687(1) нм, c = 4,146(1) нм, просторова група R−3m, значення фактору недостовiрностi RB дорiвнює 0,055. Проаналiзованi особливостi ШПС Sr₆Nb₄B^IVO₁₈ (B^IV = Ti, Sn, Zr) i встановленi взаємозв’язки склад — будова ШПС.