Застосування методу акустичної емісії для визначення моменту початку макроруйнування зварних з'єднань алюмінієвого сплаву - Скальський, В.Р.; Лясота, І.М. (Техническая диагностика и неразрушающий контроль, 2012)
Розглянуто особливості мікроструктури металу зони шва та термічного впливу стикових зварних з’єднань алюмінієвого сплаву 1201-Т. Показано, що структурна неоднорідність цієї зони впливає на генерування акустичної емісії під час росту макротріщини. Встановлено, що найнебезпечнішою з точки зору міцності зварного з’єднання є межа сплавлення основного металу і шва, оскільки тут міститься значне скупчення інтерметалідних фаз та неметалевих включень.