Викладання музики в Університеті св. Володимира (1834–1859 рр.) - Самчук, Т. (Український історичний збірник, 2015)
Досліджено систему викладання музики в Університеті Св. Володимира у період 1834–1859 рр. Проаналізовано й визначено роль та місце музики в системі класичної університетської освіти. Висвітлено подробиці викладання музики та церковного співу в Університеті Св. Володимира. Для досягнення мети були застосовані історико-порівняльний, історико-системний та ретроспективний методи. Висновки дослідження вказують на те, що музика була одним із компонентів університетської системи освіти та виконувала завдання мистецько-естетичного виховання студентів Університету Св. Володимира.