Условия формирования железисто-кремнистых формаций (Среднеприднепровский мегаблок) - Усенко, О.В. (Геофизический журнал, 2015)
Основою існуючих гіпотез утворення залізистих формацій є ствердження, що форма знаходження заліза залежить від умов на глибині накопичення осадів. На прикладі зелено- кам'яних структур Середньопридніпровського мегаблока Українського щита показано, що склад вулканогенних і залізистих порід на поверхні задано послідовністю фізико-хімічних взаємодій на покрівлі шару часткового плавлення.