Условия формирования железистых пород Криворожско-Кременчугской зоны - Усенко, О.В. (Геофизический журнал, 2015)
Установлено зміну потужності літосфери під час формування криворізької серії Криворізько-Кременчуцької зони. Проведено аналіз відмінностей породних асоціацій зеленокам'яних структур Середньопридніпровського мегаблока Українського щита і Криворізько-Кременчуцької зони. Показано, що різноманітність залізистих формацій зумовлена різним складом флюїду, що взаємодіяв з розплавом на покрівлі шару часткового плавлення. До 2,8 млрд років тому істотним був вплив нейтральних водних і слабокислих флюїдів з хлором. Пізніше зменшувалась загальна кількість води, розчиненої в розплавах мантії, а також проявлялась активність лужних флюїдів з фтором, що приводило до окисно-відновних взаємодій і подальшого поділу на незмішувані фази. Ці процеси пов'язані з еволюцією глибинних шарів Землі.